MM60 işlem kodu ile sistemde tanımlanmış malzemelerin listesi alınabilir.
Aşağıdaki ekran raporun seçim ekranıdır. Buradaki seçim opsiyonlarına göre Malzeme listesi çekilebilir.
- Malzeme numaraları girilebilir. Doldurulması zorunlu değildir.
- Belli bir Üretim yeri’nin malzemeleri listelenmek isteniyorsa Üretim yeri girilir.
- Listelenmek istenen Malzeme türü girilebilir.
- Listelenmek istenen Mal grubu girilebilir.
- Malzemeyi sistemde tanımlayan kullanıcı adına göre malzemeler listelenebilir.
- Bu tık atılırsa sadece muhasebe görünümü tanımlamış malzemeler listelenir. Değersiz takip edilen malzemeler listelenmez.
- Her zaman girdiğiniz seçim opsiyonlarını her seferinde tekrar girmemek için girilen seçim opsiyonları kaydet butonuna tıklanarak kaydedelir.
Gelen ekranda Varyant adı ve tanımı girilip kaydedilir.
9. Rapor ekranına yeniden girdiğinizde önceden kaydettiğiniz varyantı seçmek için 9 ile işaretlenmiş varyant listesi butonuna tıklanır. Çıkan pop-up’tan varyant seçilir. Raporun seçim opsiyonları önceden kaydedildiği gibi otomatik olarak dolar.
8. Çalıştır butonu (F8) ile çalıştırılır.
Malzemeler aşağıdaki gibi listelenir.
- Malzeme Numarası
- Malzemenin tanımlı olduğu üretim yeri
- Değerleme türü
- Malzeme tanımı
- Malzeme ana verisi üzerinde yapılan son değişiklik tarihi
- Malzeme türü
- Mal grubu
- Malzemenin temel ölçü birimi
- Malzeme ana verisinin Satınalma görünümünde girilen satınalma grubu
- Malzeme ihtiyaç planlaması karakteristiği
- Malzeme ana verisinin Muhasebe 1 görünümünde girilen değerleme sınıfı
- Fiyat denetimi: İlgili malzeme satırında ‘S’ varsa o malzeme Standart fiyatlı bir malzemedir. Eğer ‘V’ varsa kayar ortalama ile çalışan bir malzemedir.
- Malzeme fiyatı
- Malzeme fiyatının birimi
- Fiyat birimi: Malzeme fiyatında yazan fiyatın malzemenin ölçü biriminden ne kadar malzemenin fiyatı olduğu bilgisidir. Örneğin: Bu alanda 1 yazıyorsa ve malzeme ölçü birimi de adet ise, fiyat alanında yazan fiyat 1 adetinin fiyatıdır veya 5 yazıyorsa 5 adedinin fiyatıdır.
- Malzemeyi yaratan kişinin kullanıcı adı
- Düzeni değiştir butonuna tıklandığında aşağıdaki ekran gelir. Görüntülenmek istenmeyen alanlar üzerine çift tıklanarak “Görüntülenen Sütunlar” listesinden “Sütun listesine” gönderilir ve enter’a basılır.
18. Rapor çıktısında yapılan alan ekleme, çıkarma ve filtreler daha sonra kullanılmak istenirse bu buton ile kaydedilir. Düzen adı ve tanımı girilir. Kullanıcıya özgü seçilirse sadece bu düzeni ayarlayan kullanıcı kullanabilir. Diğer kullanıcılar varyant listesinde bu varyantı görmez. Ön tanımlı seçilirse rapor çalıştırılınca bu varyant seçili olarak rapor açılır. Enter’a basılınca varyant kaydedilir.
19. Var olan varyantların listesini açar. Bu listeden görüntülenmek istenen varyanta çift tıklanarak seçilir.
20. Bu buton ile Malzeme listesi excel’e aktarılır. Butona tıklandıktan sonra çıkan pop-up’ta “Hesap çizelgesi” seçilip enter’a basılır.
Bir sonraki pop-up’ta Liste alanından nereye kaydedileceği seçilir. Dosya adı verilip üret butonuna tıklanır ve excel dosyası masaüstüne kaydedilir.
Excel çıktısı:
21. Bu buton ile sütunların alt toplamı alınır. Bu raporda alt toplam alınabilicek 2 sütun vardır biri fiyat diğeri fiyat birimi. Önce Fiyat sütunu seçilir sonra alt toplam butonuna tıklanır ve aşağıdaki gibi alt toplam görüntülenir.
22. Herhangi bir sütunda filtre yapmak için önce sütun seçilir sonra bu filtre butonuna tıklanır. Örnek olarak malzeme türü sütunu seçilip filtre butonuna tıklandığında aşağıdaki pop-up gelir. Buradan filtrelenmek istenen malzeme türü veya türleri girilip enter’a basılır. Raporda istenen filtre yapılmış olur.
23. Sıralanmak istenen sütun seçilip büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe bu butonlar sayesinde sıralanır.
24. Herhangi bir satır tek tıkla seçilip büyüteç butonuna tıklanınca aşağıdaki gibi o satır ayrıntılı bir şekilde görüntülenir.