Bir önceki yazıda Temel veriler 1 görünümü açılan malzemenin bu yazıda da ‘Satınalma’ görünümü oluşturacağız. Bir malzemenin bir üretim yerine satın alınabilmesi için ‘Satınalma’ görünümü açılmalıdır.
Yine MM01 işlem koduna girilir. Bu defa elimizde malzeme kodu mevcut olduğu için Satınalma görünümü açılacak malzemenin kodu girilip enter’a basılır.
Malzemenin ‘Sektör’ ve ‘Malzeme türü’ bilgisi zaten temel veriler oluşturulurken girildiği için kod girildikten sonra enter’a basınca otomatik olarak dolar ve aşağıdaki gibi bir uyarı çıkar.
Uyarı çıktıktan sonra tekrar enter’a basılır ve aşağıdaki pop-up’tan ‘Satınalma’ seçilip enter’a basılır.
Çıkan pop-up’ta hangi üretim yeri için satın alınacaksa o üretim yeri girilir ve enter’a basılır.
Aşağıdaki ekranda görüldüğü gibi Malzeme kısa metni, Temel ölçü birimi, Mal grubu Temel veriler 1 görünümünden otomatik olarak dolu gelir.
- Satınalma grubu malzemenin satın almasından sorumlu kişi veya kişileri temsil eder.
- SAS ölçü birimi Temel ölçü biriminden farklı ise bu alana girilir. Örneğimizde Temel ölçü birimi Adet iken SAS ölçü birimi KG girildi. Bunun anlamı Satınalan bu malzemeyi Adet ile takip ediyor ama satıcı Kilogram ile satıyor, adet satışı yok. Tüm veriler girildikten sonra kaydet butonuna tıklanınca aşağıdaki pop-up çıkar. Sistem kendi kendine adet ve kilogram dönüşümünü yapamaz. Kullanıcı olarak 1 kilogramın kaç adede tekabül ettiğini sizin hesaplayıp girmeniz gerek. Ama temel ölçü birimi ton olasaydı sistem ton ile kilogramın dönüşümünü yapabilirdi. Bu örneğimizde 1 kilogramın 10 adede tekabül ettiğini belirttik.
3. Vergi göstergesi alanına bu malzemenin satınalma vergi oranı arama yardımından seçilerek girilebilir. Örneğin %18 gibi bir oran.
4. Bu tık atılırsa bu malzemenin Satınalma talepleri ME21N işlem koduna girmeden başka bir işlem kodu ile topluca Satınalma siparişine dönüştürülebilir.
5. Malzemede parti takibi yapılacaksa bu tık atılır.
6. Satınalma değer anahtarı uyarlama ile tanımlanır. Arama yardımı açıldığında seçenekleri görebilirsiniz. Bu örneğimizde 5 numaralı anahtar seçildi. Bu yüzden satıcı teslim tarihinde teslimatı yapmazsa teslim tarihinden 10 gün sonra ilk ihtar maili gönderilir. Yine teslim edilmezse 10 gün sonra bir ihtar maili daha gönderilir. teslimat gerçekleşmediği takdirde son ihtar 10 gün sonra gönderilir. Teslimat açığı toleransı Satınalma siparişindeki miktarın ne kadar eksiği gönderilebilir anlamına gelir. Teslimat fazlası toleransı da Satınalma siparişindeki miktarın ne kadar fazlası gönderilebilir anlamına gelir. Sınırsız tıkı atılmışsa herhangi bir teslimat fazlası toleransı yok anlamına gelir. Teyit zorunluluğu tıkının anlamı; satıcıdan Satınalma siparişinin ulaşıp ulaşmadığının bilgisinin istemesidir.
7. Mal girişi işleme süresi malzemenin depoya ulaştıktan sonra kalite kontrol süreci ve depoya yerleştirmek için kaç gün gerektiği bilgisidir. Bu süre Malzeme ihtiyaç planlamasında göz önünde bulundurulur çünkü bu sebeplerden dolayı malzemenin depoya ulaşması hemen kullanılabileceği anlamına gelmez.
8. Malzemenin direkt olarak kalite kontrol stoğuna mı yoksa tahditsiz stoğa mı gireceğini belirler. Kalite kontrol stoğuna kayıt tıkı atılmışsa mal girişi yapıldığı anda kalite stoğuna girer(Kalite lot numarası oluşmaz. Oluşması için Malzemenin kalite görünümü açılmalıdır. Bu tık basit anlamda kalite kontrolü sağlar).
9. Malzemenin üretici kodu girilir.
10. Üretici parça numarası veya satıcı malzeme kodu girilir. Eğer birden fazla üretici parça kodu varsa Üretici Parça Numarası malzemesi açılmalıdır (Malzeme türü HERS).
Son olarak kaydet butonuna(CTRL+S) tıklanarak kaydedilir.
“#44 – Malzeme Ana Verisi – Satınalma” için bir yanıt