Bir malzemenin bir üretim yerine satın alınabilmesi için ‘Satınalma’ görünümü gibi ‘Muhasebe 1’ görünümü de açılmalıdır. Eğer ‘Muhasebe 1’ görünümü açılmadan Satınalama siparişi açılmaya çalışılırsa aşağıdaki hata alınır.
MM01 işlem koduna girilir. Malzeme kodu mevcut olduğu için Muhasebe 1 görünümü açılacak malzemenin kodu girilip enter’a basılır.
Malzemenin ‘Sektör’ ve ‘Malzeme türü’ bilgisi zaten temel veriler oluşturulurken girildiği için kod girildikten sonra enter’a basınca otomatik olarak dolar ve aşağıdaki gibi bir uyarı çıkar.
Uyarı çıktıktan sonra tekrar enter’a basılır ve aşağıdaki pop-up’tan ‘Muhasebe 1’ seçilip enter’a basılır.
Çıkan pop-up’ta hangi üretim yeri için muhasebe görünümü açılacaksa o üretim yeri girilir ve enter’a basılır.
Aşağıdaki ekranda görüldüğü gibi Malzeme kısa metni, Temel ölçü birimi, Temel veriler 1 görünümünden otomatik olarak dolu gelir.
- Para birimi Üretim yerinin bağlı olduğu Şirket kodundan gelir ve bu alan değişikliğe kapalı olarak gelir.
- Değerleme Sınıfı malzemenin işletmeye giriş ve çıkışlarında otomatik olarak hangi ana hesaplara kayıt atılacağını belirler.
- Fiyat denetiminde 2 seçenek vardır: Kayar Ortalama Fiyat, Standart Fiyat. Malzeme hangisiyle takip edilecekse o seçilir.
- Bu örnekte ‘Fiyat denetimi’ Kayar ortalama(V) seçildiği için ‘Kayar ortalama fiyatı’ girilir. Eğer Fiyat denetimi ‘Standart fiyat(S)’ seçilirse bu defa da ‘Standart fiyat’ alanına fiyat girilir.
- Girilen fiyatın kaç birimin fiyatı olduğu bilgisidir. Örneğimizde 1 adedin fiyatı 10 Euro olarak girilmiştir. Bu alana 10 girilseydi 10 adedinin fiyatı 10 Euro olacaktı.
- Malzemenin stoku oluşunca bu alanda toplam stok miktarı sistem tarafından doldurulur.
- Malzemenin stoku oluşunca bu alanda toplam stok değeri sistem tarafından doldurulur.
- Bahsedilmeyen alanlar yeri geldikçe başka yazılarda anlatılacaktır. Temel düzeyde bahsedilen alanlar satın alma işlemi için yeterlidir.
Son olarak kaydet butonunu(CTRL+S) tıklanarak Muhasebe 1 görünümü oluşturulmuş olur. Artık bu malzeme satın alınabilir.