SAPist

SAP MM, ABAP

#64 numaralı yazımda MB52 raporunun seçim ekranından bahsetmiştim. Bu yazıda da raporun içeriğinden bahsedeceğim.

Gerekli seçimler yapılıp rapor çalıştırıldığında aşağıdaki gibi rapor görüntülenir.

mb52-5

  1. Bu alanda toplam alınabilecek sütunların toplamları görüntülenir.
  2. Bu butona tıklanınca aşağıdaki sütun seçim ekranı görüntülenir. Görüntülenmek istenen sütunlar sol tarafa, istenmeyenler sağ tarafa gönderilir. Sütunların sırası yukarı aşağı butonları yardımıyla değiştirilebilir ve enter’a basılır.

MB52-6

3. Bu butona tıklanınca daha önceden kaydedilmiş rapor düzenleri listelenir, istenen düzen seçilir. Düzen ayarı alanından tüm düzenler veya kendi kullanıcınıza özel düzenler listelenebilir.

MB52-7

4. Rapor düzeni son haline getirildikten sonra bu butona tıklanarak daha sonra kullanabilmek için kaydedilebilir. Düzen adı ve tanımı girilir. Kullanıcıya özgü tıkı atılırsa bu düzen sadece sizde görünür diğer kullanıcılar bu düzeni göremezler. Kullanıcıya özgü tıkı atılmazsa herkes görebilir ve düzen adı ‘/’ ile başlamak zorundadır. Ön ayarlar tıkı atılırsa MB52’ye girilince seçim ekranındaki ‘Görüntü varyantı’ alanına otomatik olarak bu düzen gelir ve rapor çalıştırılınca bu düzen ile görüntülenir.

MB52-8

Düzenleri yönetmek için aşağıdaki adımlar ile ‘Düzenlerin yönetimi’ ne tıklanır.

MB52-10

Kullanıcınıza ait düzenler listelenir. ‘Standart düzen’ butonuna tıklanırsa genelin görebildiği düzenler görüntülenir. Buradan düzenler silinip değiştirilebilir. Kimin ne zaman değiştirdiği görüntülenir.

MB52-11

5. Her hangi bir sütun seçilip filtre butonuna tıklanarak istenen filtre uygulanabilir. Ayrıca sütun adının üzerindeyken sağ tıklanarak sütun için filtre, gizleme, optimum genişlik, sıralama, arama ve toplam alma,ara toplam alma işlemleri yapılabilir. Bu şekilde sütun biçimlendirmek daha hızlıdır.

Sütunlar çok olunca ekrana sığmaz ve sığmayan sütunları görüntüleyebilmek için ekranı sağa doğru kaydırmak gerekir. Ancak kaydırıldığı zaman solda kalan ve analiz için görmeniz gereken sütunlar olabilir. Örneğin; malzeme kodu, üretim ve depo yeri, miktarı vb. Bu sütunlar en sola alınıp sonuncusunun başlığında sağ tıklanıp ‘Sütuna kadar sabitle’ seçilirse ekranı sağa kaydırırken bu sütunlar sabit bir şekilde kalır. Sabitleme iptali ile sabitleme kaldırılır.

‘Hesap çizelgesine’ tıklanarak rapor excel dosyası biçiminde bilgisayara kaydedilebilir.

MB52-9

6. Toplam alınabilecek bir sütun seçip bu butona tıklanırsa raporun en altında toplam alınır.

7.  Örneğin; miktar sütunu için toplam aldınız, depo yeri sütununu seçip ara toplam butonuna tıklarsanız depo yeri kırılımında ara toplamlar görüntülenir.

8. Sütunlar bu butonlar ile büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe sıralanabilir.

Not: Bana göre bu butonları kullanmaktansa 5. maddedeki gibi ilgili sütunda sağ tıklanarak tüm işlemlerin yapılması daha kârlıdır.

 

 

 

#65 – Malzeme İçin Depo Stokları Görüntüsü – MB52(Rapor Ekranı)” için bir yanıt

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: